Astragalus ingår i den Kinesiska folkmedicinen, och har under tusentals år används av både kvinnor och män, i fertilitetshöjande syfte. Det är inte bara en folkmedicin, utan det finns också forskning inom ämnet. Astragalusroten är en blommande baljväxt, och extraktet utvinns ur roten. Den kallas även Mjölkvickerrot eller Huang qi.
Astragalus för manlig fertilitet
Astragalus visade en signifikant stimulerande effekt och ökade rörligheten hos mänskliga spermier i labbstudier.1 Detta visade sig även i en annan studie, där en ökning av motiliteten (rörelsen) hos männens spermier, efter användning av Astragalus.2 Utöver traditionell folkmedicin finns det alltså ordentlig forskning som visar på resultat på manlig fertilitet, vid användning av Astragalus.
Astragalus för kvinnlig fertilitet
I en klinisk studie från 2004, som delades i European Medicines Agency Assessment Report on Angelica sinensis , fick 148 kvinnor med antingen dysmenorré, oregelbunden menstruation eller lätt menstruationsflöde under i genomsnitt 5 år en kinesisk örtformel gjord huvudsakligen av Dong Quai eller en kombination av Dong Quai och Astragalus; dos 2 500-5 000 mg två gånger om dagen, 2–3 behandlingar fördelade på 4 veckor.
Resultat: 39% signifikant effektiv vilket innebär att smärtan minskade, menstruationscyklerna blev regelbundna och menstruationsflödet ökade med minst en tredjedel jämfört med tidigare. 54% av deltagarna var effektiva vilket innebar att smärtan minskade och menstruationssymtomen blev mindre allvarliga.
Det är sedan länge känt att en regelbunden menstruationscykel ökar chanserna för graviditet, då detta också påverkar ägglossningen. I annan forskning har även traditionell Kinesisk folkmedicin visat sig vara positiv för kvinnlig fertilitet.3
- http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.464.1351&rep=rep1&type=pdf
- https://www.worldscientific.com/doi/10.1142/S0192415X92000308
- https://medcraveonline.com/OGIJ/effect-of-chinese-herbal-medicine-on-female-infertility.html